Yritys

Tulinummen tarina

Hymy kasvot kaunistaa, juhla arkisen elämän – Rengon Pitopalvelu yhtä juhlaa vuodesta 1972!

Heinäkuun 13. päivä vuonna 1972 Liisa Ilola luki aamun lehteä kahvia siemaillessaan. Aamu oli toivottavasti rauhaisa, sillä olihan hänen syntymäpäivänsä. Hämeen Sanomissa oli eräs ilmoitus joka kiinnitti hänen huomionsa: Rengon Kokki- ja Pitopalvelu tarjosi ruokapaveluita iloon tai suruun. Tarkemmin ilmoitusta tutkittuaan Liisan mielessä heräsi muutamia kysymyksiä sillä ilmoituksen yhteystietoina ilmoitettiin tuttuakin tutumpi nimi ja puhelinnumero. Aviomiehensä Antti oli päättänyt järjestää vaimolleen ikimuistoisen syntymäpäiväyllätyksen ja toteuttaa siinä samalla jonkin aikaa muhineen bisnes-idean maailmalla nousseen catering-yrityksen perustamisesta Rengon Oinaalaan.

Toiminnan miehenä hän ei tuhlannut aikaa keskustellakseen asiasta vaimonsa kanssa vaan kehitteli ideaa mielessään ja laittoi lehteen ilmoituksen. Eipä aikaakaan kun puhelin soi ja ensimmäinen asiakas tiedusteli juhlapalveluita. Hieman hämillään Liisa lupautui pitokokiksi. Mistä astiat? Missä ruoat valmistetaan? Kuka tarjoilee? Kysymykset ovat varmasti risteilleet kiivaasti, mutta pikkuhiljaa asiat jäsentyivät; Rengon Maatalousnaisten astiavarastoa varmaankin saataisiin lainaksi, asuinkiinteistönä toimiva Rengon vanha Osuusmeijeri tarjosi tilat ruoan valmistukseen ja oma tytär, miniä sekä naapurin emäntiä saatiin värvättyä tarjoiluhenkilökunnaksi ensimmäisiin juhliin.

Suurinpiirtein näin alkoi Rengon Pitopalvelun tarina yli neljäkymmentä vuotta sitten. Työ opetti tekijäänsä ja toiminta kehittyi. Osuusmeijerin tiloista muokattiin pitopalvelun toimintaan asialliset tilat, hankittiin Volkswagen Kleinbus ruokien, astioiden ja henkilökunnan kuljettamiseen. Sana kiiri ja lähiseudun emännistä saatiin luotettavaa henkilökuntaa häiden, hautajaisten, syntymäpäivien yms. juhlien järjestämiseen. Perustettiinpa kiinteistöön baarikin janoisia renkolaisia palvelemaan. Kirjanpitäjäksi palkattiin miniä Riitta Ilola, joka jätti työnsä Sokoksen astiaosastolla ja siirtyi näin appivanhempien avuksi perheyritykseen. Toki kauaa Riitta ei konttorin rauhassa saanut työskennellä, sillä kiireisinä aikoina kaikki liikenevät käsiparit tarvittiin keittiöön leipomaan, pilkkomaan ja paistamaan sekä juhlapaikalle tarjoilemaan. Nopeasti Riitan tontti laajenikin kattamaan kaikki yrityksen toiminnot. Välillä haastavakin taloudenpito pysyi silti tärkeänä osana toimenkuvaa.

Ravintola Tulinummen synty

Liisa ja Antti Ilola omistivat Rengon Pitopalvelun kahdestaan vuoteen 1980, jolloin syntyi ajatus baarin laajentamisesta astetta hienostuneemmaksi ruokaravintolaksi. Näin pystyttäisiin samalla tarjoamaan juhlatila asiakkaiden käyttöön. Tässä yhteydessä omistuspohja laajeni, kun Rengon Pitopavelu muuttui kommandiittiyhtiöksi ja vetovastuun pitopalvelusta otti Riitta Ilola yhdessä miehensä Ilkka Ilolan kanssa. Kiinteistöllä sijaitsi osuusmeijerin juustola, joka oli välissä toiminut veneveistämönä, tähän tilaan Antti ja Liisa päättivät perustaa Ravintola Tulinummen. Uuteen ravintolaan suunniteltiin a´la carte lista ja palkattiin uutta henkilökuntaa. Kenties syrjäinen sijainti vaikutti siihen, että ruokalistat jäivät suhteellisen pian historiaan ja ravintola vakiintui iltapainoitteiseksi ajanviettopaikaksi paikallisten keskuudessa. Sunnuntaisin tarjolla oli pitopöytä hämäläiseen tyyliin, joka saavuttikin suuren suosion. Pitopöytään oli myös helppo ohjata pienempiä juhlaseurueita perhejuhlia viettämään hyvän ruoan parissa, viihtyisässä ympäristössä

Antti Ilolan liikeideat eivät loppuneet tähän, vaan liikevaihtoa pyrittiin kasvattamaan Bed & Breakfast- tyyppisellä retkeilymaja-palvelulla. Houkuttimeksi lapsiperheille hankittiin kotieläimiä kuten ankkoja, lampaita ja poneja. Harrastetoimintaa tuettiin hankkimalla kanootteja sekä jousipyssyjä sekä ilmakoita ratoineen asiakkaiden käyttöön. Kalastusmahdollisuus varmoine saaliineen tarjottiin istuttamalla pihapiirissä sijaitsevaan lammikkoon kirjolohia, joita sai kalastaa maksua vastaan. Useat sunnuntai-aamut alkoivat henkilökunnan toimesta kirjolohen virvelöinnillä ja savustuksella oman pihan pöntössä josta se kiikutettiin suoraan tarjoiluvadille ja pitopöytään – lähiruokaa parhaimmillaan!

Välillä pitopalvelun toiminta vaikutti melkoiselta Kiljusen herrasväen meiningiltä, lapset ja lemmikkieläimet toivat oman osansa värikkääseen menoon, toki lähipiirin lapset joutuivat kukin vuorollaan jo pienestä pitäen tiskipaljun ääreen tai silakoita perkaamaan, perunoiden kuorimisesta puhumattakaan.

Muutoksia ja menestystä

Vuonna 1984 yritys muutettiin kommandiittiyhtiöksi ja sen vastuunalaisiksi yhtiömiehiksi ryhtyivät Riitta ja Ilkka Ilola sekä äänettömiksi yhtiömiehiksi Marja-Liisa Jokela ja Terttu Vehviläinen, jotka olivat koko yrityksen historian ajan olleet vahvasti mukana toiminnassa.

Vuonna 1990 Rengon Pitopalvelulle myönnettiin Rengon Vuoden Yrittäjä-palkinto, joka varsinkin Liisalle oli merkittävä kunnianosoitus pitkään jatkuneesta uuraasta työstä. Raskas työ taloudellisine haasteineen vaati kuitenkin veronsa ja Liisan terveydentila alkoi pikkuhiljaa heiketä. Liisa nähtiin kuitenkin elinpäiviensä loppuun saakka täyttämässä pikkuleipiä pitokeittiön pitkän pöydän päässä aina kun voimat sen sallivat.

Yritys oli tässä vaiheessa saavuttanut mainetta ja kasvattanut liikevaihtoaan sen verran että tilat vanhan Osuusmeijerin kiinteistössä alkoivat käydä ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi. Vuonna 1994 tehtiin päätös historian suurimmasta investoinnista ja rakennettiin moderni, 300 neliöinen pitokeittiö vastaamaan kasvaneen yrityksen tarpeisiin.

Yrityksen silloisen omistajapariskunnan avioeron yhteydessä 1995 Ilkka Ilolan osuus siirtyi pariskunnan lapsille. Seuraavan kerran omistajasuhteet muuttuivat radikaalisti 2002, jolloin Riitta Ilola koki että vetovastuuta olisi hyvä jakaa jo yrityksen jatkuvuudenkin kannalta. Tällöin mukaan kuvioihin astui Riitan yhtiökumppaniksi Merja Itäluoma (nykyisin Itäluoma-Laitila). Työtä kuitenkin riitti ja vastuuta jaettavaksi, joten vuonna 2009 yrityksen omistajapohjaa laajennettiin edelleen Kristiina Jokisen muodossa.

Riitta, Kristiina ja Merja luotsasivatkin Rengon Pitopalvelu Osakeyhtiötä eli tuttavallisemmin ” Pitskaa” kohti viidettä vuosikymmentä, kunnes Riitta alkoi harkita eläkkeelle jäämistä. Nuoremman sukupolven jatkajaa alettiin etsiä aktiivisesti, ja sellainen löytyikin jälleen lähipiiristä, kun Kristiinan tytär Elina astui remmiin ja aloitti Rengon Pitopalvelun toimitusjohtajana 1.1.2015.

Elinalle pitopalvelu oli tuttu jo lapsuudesta. Perhe vieraili usein nauttimassa Tulinummen antimia pitopöydän ja juhlien merkeissä. Yläaste ikäisenä ensimmäinen kesätyö löytyi Pitopalvelulta. Opiskeltuaan ravintola-alaa Elina työskenteli yli kymmenen vuotta Osuuskauppa Hämeenmaalla, mutta jo äidinmaidosta peritty yrittäjähenkisyys veti vahvasti puoleensa. Näin syntyi päätös ryhtyä yrittäjäksi Riitan ehdotettua asiaa. Myös Elinan sisar Anna lähti mukaan.

Koko olemassaolonsa ajan yrityksen perusajatus on pysynyt selkeänä – tarjota ihmisille juhlapalveluita hyvän ruoan ja ystävällisen palvelun merkeissä, ajan saatossa toki hieman muuttuen ja aikakausien toiveisiin mukautuen, mutta perustajiensa ideaa kunnioittaen. Koko yrityksen sydän ja sielu on silti ollut sen henkilökunta jotka sydämellä ja ammattitaidolla palvelevat asiakkaita vuodesta toiseen!

Kirjoittanut: Susanna Mäki (os. Ilola)

Inspiroidu menuistamme

Maukkaat tarjottavat valmistuvat omassa pitokeittiössämme laadukkaista raaka-aineista perinteitä vaalien. Meiltä voitte tilata myös niin perinteiset kuin modernitkin suolaiset ja makeat kahvileivät. Suosimme kotimaisia ja lähituotettuja raaka-aineita